Klompe, ’t woanskip en Frysk gastvrijheid

Beware of the Leeuwarder Nightmare

Voor een bezoek aan Leeuwarden is er maar één wedstrijd in de agenda die rood omcirkeld is. Het is de derby tegen dkv. Dertig kilometer verderop ligt sc Heerenveen. Friesland kent twee clubs die betaald voetbal spelen en dan is het bijna wel logisch dat een wedstrijd tussen deze twee wordt bestempeld als derby. Met de gedachte om mooie en heftige derbywedstrijden in Nederland te bezoeken, kan de Friese derby niet achterblijven. De derby in Leeuwarden is de snelst uitverkochte competitiewedstrijd van Nederland. De versies in 2014 en 2015 waren binnen vijf minuten uitverkocht. Het regelen van een kaartje lijkt dan ook de lastigste uitdaging. De wedstrijd staat gepland op 31 januari in de tweede seizoenshelft. Omdat de contacten die ik tot dan toe heb nog geen zekerheid kunnen geven op een kaartje, koop ik in de winterstop een halve seizoenkaart van Cambuur Leeuwarden ter waarde van negentig euro. De halve seizoenkaart leen ik uit bij de wedstrijden tegen Vitesse, Ajax en Willen II. Zo kan ik de kosten aardig drukken en ben ik zeker van een plaatsje in het Cambuurstadion.

Olde Hove
Friese Derbysfeer

De Oldehove

Het bezoeken van een wedstrijd is mooi, maar ik ben geen ‘vinker’. Hiermee wil ik aangeven dat ik niet puur en alleen een bezoek breng aan het stadion om deze af te kunnen ‘vinken’. Voor mij telt ook de beleving en zie ik graag meer van de stad en de omgeving. Om die reden heb ik afgesproken met Hugo, een Cambuursupporter en tevens een reislustige voetballiefhebber die veel stadions bezoekt. Op zijn website staat een overweldigend overzicht van alle bezochte clubs in binnen- en buitenland. Hugo neemt mij mee door Leeuwarden. Via de Waag en de Potmarge, de singel waar het bekende woanskip heeft gelegen, komen we weer in het centrum. Een bezoek aan de scheve toren, de Oldehove, ontbreekt niet. Leeuwarden heeft een karakteristiek centrum en het bezoek smaakt nu al naar meer. Later zal blijken dat het zeker niet mijn laatste bezoek aan deze stad zal zijn. 

De derby is met afstand de mooiste wedstrijd van het seizoen

Het derbygevoel kan niet beter worden overgebracht aan de spelers dan met de huidige trainers van vanmiddag. Bij sc Heerenveen zit Foppe de Haan op de bank, zijn interim-periode duurde langer dan hij vooraf had gedacht, en bij Cambuur mag Henk de Jong zijn mannen naar de overwinning loodsen. “De derby is met de afstand de mooiste wedstrijd van het seizoen,” zijn dan ook bekende woorden van De Jong. Beide heren weten als geen ander hoe het is om deze wedstrijd te spelen. Foppe is al zo lang verbonden met Heerenveen, het is bijna zijn tweede huis. Ruim op tijd zit ik in het stadion. Ik neem plaats op de zuidtribune, de kleinste tribune van de vier. Met een capaciteit van 10.000 is het stadion uitverkocht.     

Op klompen

Iets meer dan honderd jaar geleden, in 1917, werd VV Leeuwarden opgericht. De spelers hadden in die tijd nog geen felgele of paarse voetbalschoenen. Sterker nog, het verhaal gaat dat de Leeuwarders op klompen hun wedstrijden afwerkte. De bijnaam De Klomp werd geboren. Door een scheiding van de amateurtak en het betaalde voetbal zag Cambuur in 1964 het levenslicht. VV Leeuwarden ging verder als amateurclub. Van een op klompen spelende boerenclub was met de naam Cambuur geen sprake meer. Cambuur speelt namelijk op de plek waar vroeger de burcht van de familie Van Cammingha stond. Het familiewapen van de Cammingha’s wordt nu nog steeds gebruikt in het logo van Cambuur Leeuwarden. In de middeleeuwen waren de Cammingha’s een machtige familie. Op dit moment ligt de voetbalmacht in Heerenveen. sc Heerenveen is een stabiele Eredivisieclub geworden terwijl Cambuur in de lagere regionen bungelt met jaren in de Eerste Divisie al gevolg.  
Cambuur Stadion

FC Friesland

In de jaren dertig speelde VV Leeuwarden voor het eerst tegen Heerenveen. Het eindigt die middag in 3 – 6 voor de geel blauwen. In de jaren tachtig is er een plan om te fuseren. FC Friesland lijkt te zijn geboren. Het plan gaat echter niet door omdat de burgemeester van Leeuwarden de club in zijn stad wilde hebben. De delegatie uit Heerenveen had oog voor een nieuw stadion in de buurt van  Akkrum, halverwege de twee steden in. sc Heerenveen promoveerde al snel naar de Eredivisie en zo leek een fusie ook niet nodig. Het FC Friesland gevoel namen ze wel mee in de plannen. Met de blauwe strepen, het Friese volkslied en de pompebladen, (mislukt hartjes volgens de Cambuursupporters) richtte sc Heerenveen zich tot gehele provincie. Met succes, tot Champions League aan toe.  

Spanning, maar weinig doelpunten

De spanning is voelbaar in het stadion. Bij de opkomst klinkt het dancenummer ‘Tsunami’ en iedereen springt mee. Vlaggetjes in de gele en blauwe kleuren zijn zichtbaar op de lange zijde, clublegendes zijn op verschillende doeken verwerkt aan de andere kant en op de noordtribune ontvouwt zich een doek over een nachtmerrie. Zelf ben ik onder de indruk van de ambiance. De spelers van sc Heerenveen hebben daar minder last van. Vlak na rust is het Arber Zeneli die met een prachtig schot het enige doelpunt van de middag maakt. Het uitvak ontploft. Op de tribune worden de Leeuwarders om mij heen woedend. Cambuur strijdt tegen degradatie en de rivaal werkt daar niet aan mee. De spanning is voelbaar, maar er vallen verder geen doelpunten. Na de wedstrijd eet ik mee bij de Ausputzer, een Cambuursupporter die graag lasagne maakt voor de gasten uit het westen. Hij is niet in opperbeste stemming, maar dat is logisch na een nederlaag tegen dkv. De Friese derby is er eentje die indruk heeft gemaakt.    

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *