De eerste derby die ik buiten het Rijnmond gebied zie is de Twentse derby. Het is de eerste keer dat ik bewust een kaartje koop voor een derbywedstrijd omtrent het project De Publiekswissel. Het grotere FC Twente komt op bezoek bij Heracles Almelo. De Twentse derby leeft op dit moment het meest in Almelo. Het is mijn eerste ervaring met het Polmanstadion, later Erve Asito, in Almelo. Tijdens deze eerste stappen in het derbyproject is mijn netwerk nog niet heel groot. Een vriend van mij heeft een gratis clubkaart aangevraagd voor Heracles. Met die clubkaart heb ik weer een kaartje gekocht voor de wedstrijd tegen FC Twente. Een beetje omslachtig, maar dat gaan we deze avond (en bij mijn latere reizen) vaker mee maken. Het vinden of kopen van kaarten is bij het bezoeken van beladen wedstijden vaak nog de grootste uitdaging.

De Bornsestraat

De Heraclieden zijn, sinds het ontstaan in 1903, al twee keer nationaal kampioen van Nederland geweest. We hebben het hier over één van de oudste voetbalclubs van het land. Het laatste kampioenschap dat is behaald stamt uit 1941 en is hiermee nog een vooroorlogse prijs. De meeste wedstrijden spelen de Heraclieden in de Eerste Divisie. Driemaal weet Heracles kampioen van de Eerste Divisie te worden. Al sinds het bestaan van de club speelt Heracles in het gezellige stadion aan de Bornsestraat. Het stadion was vooral uniek vanwege de Engelse stijl van de, uit 1924 afkomstige, hoofdtribune. Bij de verhuizing naar het Polmanstadion in 1999 werd het stadion aan de Bornsestraat afgebroken. Gelukkig is de houten eretribune behouden en verplaats naar de, in 1974 afgesplitste, amateurtak van Heracles, AVC Heracles. Ik bezocht de tribune geheel toevallig in het voorjaar van 2015. Notabene voordat ik met een uitwedstrijd van FC Dordrecht naar FC Twente ging. Mijn mede reizigers die dag wilden graag een oude tribune bekijken. Hoewel ik liever geen lege tribunes of stadions zonder wedstrijd bezoek, was dit bezoek best de moeite waard. De tribune had niet misstaan langs een paardenrenbaan in Engeland.

Het stoplicht springt op groen

Nadat ik zelf een wedstrijd heb gespeeld rijd ik samen met een voetbalvriend naar Almelo. De auto parkeer ik bij de woonboulevard in Almelo. Van de stad zelf zien wij deze avond niet veel. Volgens mij is hier ook weinig te beleven als Herman Finkers moet geloven.

“Het stoplicht spring op rood, het stoplicht spring op groen, in Almelo is altijd wat te doen.”

Bij Almelo moet ik altijd meteen aan deze geniale cabaretier denken.

Onderweg naar het stadion hing er een spandoek over de snelweg die bedoeld is voor de bezoekers. We konden de tekst lastig lezen, maar het had te maken met de ‘homoliefde’ tussen Schalke 04 en FC Twente. Van een echte derbysfeer is bij het stadion nog niet veel te merken. We eten een kapsalon en zien vanuit het restaurant de mensen, gehuld in het zwart met wit gehuld, naar het stadion lopen.

Muntjes en een pasje

In het stadion is het voor de wedstrijd nog vrij rustig. Geen fluitconcerten, geen echte haat en nijd. Twentse nuchterheid denk ik. En dat terwijl juist nu iets te halen valt tegen het kwakkelende FC Twente. FC Twente heeft uit de eerste drie duels nog maar één punt weten te pakken. ADO Den Haag was in de Grolsch Veste zelfs met 1 – 4 te sterk. Financieel gaat het niet voor de wind bij de Tukkers. In Almelo is dat anders. Heracles won vorige week zelfs met 1 – 6 in Leeuwarden. Daarnaast hebben ze het stadion vernieuwd, het aantal zitplaatsen vergroot en leeft de club als nooit tevoren.
In een donker café onderin het stadion drinken wij ons eerste biertje. Voor het kopen van een biertje zijn muntjes nodig. Dat is niet nieuw, dat gebeurt in de meeste stadions. Vlak voordat de spelers aan de warming-up beginnen gaan we op vak Q staan. Vak Q is het sfeervak achter het doel. Eigenlijk hebben we kaartjes voor de tweede ring, maar controleren doen ze nergens in het stadion. Zo staan wij mooi bovenaan het vak en dichtbij de bar. Een fan verzekert ons dat het gekkenhuis gaat worden als Heracles een doelpunt maakt.

In de eerste helft is het Heracles dat de meeste kansen krijgt. Dik verdiend komen de Zwart witten in de eerste helft op voorsprong en het stadion gaat uit zijn dak. Een houdbaar afstandsschot van Iliass Bel Hassani wordt door Twente keeper Nick Marsman verkeerd ingeschat. Het spandoek dat boven mijn hoofd hangt druipt nog een half uur lang na van al het bier dat er tegenaan werd gegooid bij het juichen. Het doelpunt komt de sfeer ten goede. FC Twente wordt sterker en komt vaak in de beurt van het doel. Gevaarlijk worden ze niet. We gaan rusten met een stand van 1 – 0 in het voordeel van de Heraclieden. Tijd om een biertje te gaan halen. Bij de bar blijkt dat we met een Heracles betaalpas moeten betalen. Die hebben wij niet. De muntjes, die beneden gekocht zijn, hebben geen geldigheid in het stadion zelf. Een domper. Gelukkig weet een supporter ons te hulp te schieten. De held haalt een paar biertjes.

Vrouwenvak

Het vernieuwde stadion zit tot de nok toe vol. Ook het vrouwenvak.

Het vrouwenvak?

Jazeker, Heracles is als eerste club in Europa gestart met een speciaal vak voor vrouwen. Omdat dit idee net zo gek is als het starten van een mannenvak tijdens een balletvoorstelling, is het vrouwenvak na twee maanden al aan een vroege dood gestorven. Tijdens ons bezoek zaten blijkbaar al meer mannen op de ladyseats dan vrouwen.

In de tweede helft is het lang spannend. FC Twente dringt aan en Heracles loert op de counter. Uiteindelijk is het Wout Weghorst die een einde aan alle spanning maakt. Hij promoveert een voorzet, vanuit een vrije trap, tot een doelpunt. Het Polman Stadion gaat uit zijn dak. Een lichte trilling is voelbaar. Een Heraclessupporter springt over de boarding en mengt zich tussen de juichende spelers. Alle spanning is weg en de opluchting is voelbaar. In de 83ste minuut volgt de publiekswissel. Wout Weghorst verlaat onder luid applaus het veld. Zijn invaller is Paul Gladon, die in mei 2014 nog scoorde namens FC Dordrecht in de gewonnen nacompetitiewedstrijd tegen Sparta. Hij heeft bij mij, als supporter van FC Dordrecht, wel een soort heldenstatus door dat doelpunt.

Derbyfeest

Het feest kan beginnen en dat feest zal niet meer stoppen tot in de late uurtjes. Om ons heen komen nieuwe vrienden met grote bekers bier aanzetten. Op de tribune is het feest in volle gang. Terwijl de spelers al lang en breed klaar zijn met douchen staan wij nog in het stadion te springen. Negen jaar geleden won Heracles voor het laatst in eigen huis van FC Twente. Het werd toen 3 – 0 voor de Heraclieden. Wij maken zelfs nog een kiekje op het kunstgrasveld. Alles is blijkbaar toegestaan vandaag. Een heerlijke derby om mee te maken. De Twentefans hebben wij nauwelijks kunnen horen. Dit kan te maken hebben met het feit dat het uitvak niet heel groot is. Daarnaast viel ook niet veel te vieren voor de Tukkers. Heracles heeft deze avond een positieve indruk op mij gemaakt. Voordat we in de auto stappen brengen wij nog een bezoekje aan de Mac. Een tafel naast ons zitten een aantal Twentefans te eten.

“De derby moeten jullie maar eens meemaken in de Grolschveste,” wordt ons aangeraden.

Dit bezoek aan de Twentse derby is het begin van iets moois. Tijdens deze trip merkte ik dat het bezoeken van wedstrijden op zijn best is met een derby of een beladen affiche tussen twee rivaliserende clubs. Ik stelde een lijstje samen van heftige clashes die bezocht moesten gaan worden. Het werd het begin van een mooi avontuur.