De IJsselderby tussen V.V Spirit – DCV

Spirit Ouderkerk

Mijn persoonlijke voetbalreis begon in Ouderkerk aan den IJssel. Hier doorliep ik alle jeugdelftallen. Zelf ben ik getogen in Krimpen aan den IJssel waar DCV de enige voetbalclub in het dorp is. Toch kiezen mijn ouders ervoor om mij niet bij deze club aan te melden. Een aantal teams van DCV speelt namelijk op zondag. Omdat het geloof onderdeel is van mijn opvoeding en het feit dat mijn ouders allebei uit het nabijgelegen Ouderkerk aan den IJssel komen, is het niet vreemd dat ik mijn voetbalcarrière start bij de plaatselijke VV van Ouderkerk. Veel van mijn teamgenoten komen ook uit Krimpen aan den IJssel en dat betekent dat ook veel jongens wel iemand kennen die bij DCV speelt. Tijdens de basisschoolperiode zat ik, niet geheel verassend, met een DCV’er in de klas. De jeugdwedstrijden die ik tegen de Krimpenaren speelde, waren dan ook altijd zeer beladen. Zelfs vriendschappelijke wedstrijden, zomertoernooien en zaalwedstrijden waren felle wedstrijden. Verliezen was geen optie, want dan had je het maandagochtend heel lastig op school. Het eerste team van DCV speelde tot 2007 altijd op de zondag, terwijl VV Spirit uitkomt in de zaterdagafdeling. Beide teams speelden, tot voor kort, dan ook nooit een competitiewedstrijd tegen elkaar.

Gele parachutes

Voetbalvereniging Spirit wordt net na de oorlog opgericht in 1945. Het verhaal gaat dat de vereniging shirts maakte van de overgebleven stof van de parachutes die tijdens de oorlog naar beneden kwamen. Tijdens de oorlog dropten de Engelsen etenswaren en andere benodigdheden in de Krimpenerwaard. De kleur van die parachutes was geel en het mag dan ook geen verassing zijn dat VV Spirit nog steeds in gele shirts het veld betreedt. Er zijn verenigingen die in hun bestaan nog nooit kampioen zijn geworden. VV Spirit daarentegen heeft al drie kampioenschappen mogen vieren in de laatste tien seizoenen. Die kampioenschappen gingen ook weer gepaard met twee degradaties. Het is jantje lacht en jantje huilt in Ouderkerk. Eén seizoen in de Eerste Klasse is het hoogst haalbare wat de Gele Kanaries, op voetbal gebied, hebben bereikt in hun bestaan. Buiten het voetbal staat Spirit bekend als een hele gezellige club die vooral tijdens de derde helft hoge ogen gooit. Het absolute hoogtepunt van VV Spirit is de prijs van de Leukste Amateurclub van Nederland welke door Radio 538 en ING werd georganiseerd. VV Spirit verslaat in 2013 in de finale VV Renswoude, Quick Boys en GVVV. Over de term amateurclub kunnen we discussiëren, maar feit is dat alleen bij de eerste twee genoemde clubs de spelers geen salaris krijgen. 

Stefan de Vrij en IJzeren Rinus

De bekendste oud-Spirit speler is Stefan de Vrij, één van de doelpuntenmakers in de met 5-1 gewonnen historische wedstrijd van het Nederlandse elftal tegen Spanje. De verdediger speelde in zijn jeugdjaren in Ouderkerk. Nog regelmatig is de verdediger op het Sportpark te vinden. Bij DCV speelde ook een verdediger die uitkwam voor het Nederlands elftal. Voor de meesten zal deze speler minder bekend zijn. Rinus Terlouw, ook wel IJzeren Rinus of Rinus de Rots genoemd, speelde net na de oorlog bij DCV in de Tweede Klasse en was tevens international bij Oranje. Dat is nu ondenkbaar. De verdediger speelde maar liefst 34 interlands. Tweemaal scoorde hij, maar dan wel in eigen doel. Na DCV vertrok Rinus naar Sparta om in 1965 abrupt te stoppen met alle activiteiten in de voetballerij. 

 

Terlouw wijdde de rest van zijn leven aan de Gereformeerde Gemeente in Nederland, verbrak bijna elk contact met de buitenwereld en stuurde de onderscheidingen die verband hielden met zijn prestaties in de sport terug naar de KNVB. Zelfs de plakboeken met krantenknipsels over zijn voetbalverleden gingen naar het oud-papier. In Nieuw Terbregge, een wijk in Rotterdam, is een straat naar hem vernoemd. De Rinus Terlouwstraat, voetballer van Sparta. Het is een rigoureuze actie van de spraakmakende verdediger die diaken werd in de gereformeerde kerk.

Voetbal en geloof

De vraag of voetbal en geloof samen kunnen werd nota bene beantwoord door een dominee. Niels de Jong, voorganger bij Noorderlicht in Rotterdam-Blijdorp, speelde een aantal seizoenen in het eerste team van Spirit. De dominee was onder andere aanwezig bij het kampioenschap in 2008. Op zaterdag pikte hij zo nu en dan zijn doelpunten mee en op zondag stond hij op de kansel. Door Combinatie Verkregen bestaat al veel langer en is opgericht in 1919. Tot 2007 spelen de Roodhemden met een eerste elftal op de zondag. In 2007 starten de ‘Krimpenezen’ ook met een zaterdagteam en begint het onderaan in de laagste en vijfde klasse. De club begint aan een opmars om in 2010 te promoveren naar de vierde klasse. In de vierde klasse komt DCV in dezelfde competitie als FC Perkouw, de club waar ik in die periode in de spits sta. Voor mij voelde het wel speciaal om de competitie te starten op het Waalplantsoen, het sportpark van DCV. In Krimpen scoor ik twee keer en winnen we met 0-3.

Met FC Perkouw worden we dat jaar kampioen en DCV moet nog een jaartje wachten op de volgende promotie. In 2012 promoveren de Krimpenaren dan toch. Door het gebrek aan belangstelling stopt de club in dat jaar met de zondagafdeling. Alle peilen worden gericht op het zaterdagteam en de zaterdagtak komt te vervallen. De eerste teams van Spirit en DCV spelen in 2014 voor het eerst in de historie samen in dezelfde competitie. In 2014 staat dan ook de eerste IJssel derby in competitieverband op de planning. Het lukt mij één keer om ook op het wedstrijdformulier te staan bij deze derby tussen Spirit en DCV. Op het Waalplantsoen in Krimpen wordt het een bloedeloze 0-0. Mijn invalbeurt in de laatste minuten brengt weinig goeds.  

Rode kunstwerken

Naast het feit dat streekderby’s veel emoties oproepen, worden ook ludieke acties bedacht. Een speler van Spirit noemde het veld van de Krimpenaren, voorafgaande aan een duel met DCV een knollentuin. De voorzitter van DCV beantwoordde dit door een ingepakte knol aan de voorzitter van Spirit te overhandigen. Het borstgedeelte van twee bronzen beelden in Ouderkerk waren een jaar eerder al eens rood geverfd. Ludieke acties zoals het verven van doelpalen horen allemaal bij een streekderby. Een volgepakt sportpark waarbij de spelers en supporters elkaar kennen is iets wat het amateurvoetbal mooi maakt. Zo is dit een mooie derby in de Krimpenerwaard die het bezoeken waard is.